Regisztráció
2024.02.22.

E-dokumentum az elektronikus ügyintézésben

Tartalom

Egyre több munkafolyamat kerül át a digitális térbe, mely könnyíti és hatékonyabbá teszi az ügyek intézését nemcsak a munkavállalók, hanem az ügyfelek számára is. De milyen ügyeket tudunk intézni elektronikus úton? Mikor használható az e-dokumentum? Alábbi blogbejegyzésünkből kiderül.

E-dokumentum használata

Hol használható az e-dokumentum?

Hivatalos ügyintézés

Hivatalos ügyeink többségét már e-dokumentum használatával is intézhetjük. Az úgynevezett e-Papír szolgáltatással például a járási hivatalokkal, önkormányzatokkal és kormányhivatalokkal tarthatjuk a kapcsolatot, nem szükséges a személyes megjelenés. Az e-Papírral ráadásul különböző ügytípusokban küldhetünk hitelesített dokumentumokat, melyeket elektronikus aláírással is elláthatunk.

Egészségügy

Ma már lehetőségünk van arra is, hogy leleteinket digitális úton kezeljük, sőt az orvosok is a felhő alapú szolgáltatásokon keresztül kapják meg az eredményeket elektronikus formában. Így távolról is bárhonnan elérhetőek csupán egy kattintással.

Banki ügyintézés

Nincs már olyan bank, ahol ne lehetne online számlát nyitni, pénzügyeket intézni. E-dokumentumokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válnak a banki ügyletek, legyen szó akár számlanyitásról, akár egy biztosítás megkötéséről, de még a hitelügyintézés egy része is intézhető elektronikusan.

Számlázás, pénzügyek

E-dokumentumnak minősül az e-számla is, melyet a hazai számlakiállító szolgáltatóknál már lehet alkalmazni. Az elektronikus számlát nem kell kinyomtatni, mivel hitelesített, és mint ilyen, csak elektronikus formában érvényes. A pénzügy és HR területeken kiváló megoldás egy olyan adatbázis vagy szoftver használata, amelyet az ügyfelek és munkavállalók is elérnek, így a bérjegyzékeket, szerződéseket nem kell többé nyomtatni, elég feltölteni egy olyan rendszerbe, amelyhez az érintettnek is hozzáférési jogosultsága van.

Adatbázisok, gyűjtemények

A legtöbb dokumentum már digitalizálás alatt áll, amelyekből teljes adatbázisokat lehet létrehozni. Népszerűek például a könyvtári állományok digitális használata vagy folyóiratok, magazinok elektronikus adatbázisának böngészése - ezeket jellemzően kutatási célból használják.

Oktatás Általános és középiskolákban, illetve az egyetemeken is elvárás egy olyan digitális rendszer használata, melyen keresztül az oktatók tartják a kapcsolatot a szülőkkel, diákokkal, hallgatókkal. Ezeken keresztül adhatunk be kérvényeket, igazolásokat, a felsőoktatási felvételi rendszer pedig szinte már teljes egészében elektronikussá vált, tehát a felvételi jelentkezés is e-dokumentumokon keresztül történik.

E-dokumentum hitelesítése

Elektronikus dokumentumok digitális aláírással

Nincs tehát már olyan szelete az életünknek, amelyet ne szőne át valamilyen formában (akár teljesen) a digitalizáció. Azonban fontos odafigyelni az elektronikus anyagok esetében is a hitelesítésre! Ha épp nem az e-Papír szolgáltatást vesszük igénybe, akkor bizony érdemes elektronikus aláírást beszerezni, amely segítségével könnyedén aláírhatjuk és továbbíthatjuk dokumentumainkat. A digitális aláírás egy jogilag is érvényes és hiteles aláírás, mely teljes mértékben kiváltja a papíron történő aláírást.

Nálunk, a FlintSignnál most extra kedvezményen áron lehet elektronikus aláíráshoz jutni, mely hosszú távú befektetést is jelent egyben. Az ingyenes regisztrációval teljes dokumentumtárat adunk számodra, vásárlás után pedig korlátlan használatú, rugalmasan alakítható e-aláírás birtokosa lehetsz.

Amennyiben te is elektronikusan szeretnéd ezentúl ügyeidet intézni, regisztrálj!

Friss bejegyzéseink
Hitelesíts dokumentumokat minősített elektronikus aláírással bárhonnan.
Regisztráció