Regisztráció

Időbélyegzés

Az elektronikus dokumentumok hitelesítéséhez az időbélyegzés is szükséges. Ha te is teljes biztonságban szeretnéd tudni hivatalos anyagaid, válaszd a FlintSign szolgáltatását!

Regisztrálok
Időbélyegzés és elektronikus aláírás
Időbélyegzés és elektronikus aláírás

Időbélyegzés: a dokumentumhitelesítés egyik fontos eleme

Az időbélyegzés (hasonlóan az elektronikus aláíráshoz) egy olyan kód, amely időbélyeget állít elő az adott dokumentumra. Egyfajta dátumpecsétként funkcionál, és igazolni tudja, hogy egy dokumentum az aláírás időpontjában már létezett. Ezáltal könnyedén kiszűrhető, ha esetleg időközben mégis módosítások történtek az anyagban. Az időbélyeggel tehát a dokumentum keletkezésének pontos ideje hitelesíthető.

Az időbélyegzés nem választható el az elektronikus aláírástól, a kettő együttesen hitelesíti az anyagokat. Elsőként mindig a digitális aláírás kerül a dokumentumra, majd az időbélyeget a referenciaidő alapján nagyon pontosan számolt időponttal az aláírás mellé helyezi a szoftver. A teljes körűen hitelesített dokumentumokat (tehát amelyek digitális aláírással és időbélyeggel is ellátottak) a bíróság és a hivatalok vita nélkül elfogadják. Sőt az ezen anyagokról készült másolat is az eredetivel teljesen azonos, jogszerű és hiteles lesz.

Felhasználási lehetőségek és követelmények

Az időbélyeget számos dokumentumtípuson használhatjuk:

  • elektronikus számlák: a hagyományos papíralapú számlák helyett egyre gyakoribb az e-számla kiállítása. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás, azonban a kiállítás és továbbítás szabályaira itt is ügyelni szükséges. A kimenő elektronikus számlákat érdemes időbélyeggel hitelesíteni, amellyel könnyedén bizonyítható a kiállítás időpontja.
  • szerződések: bármilyen szerződésről is legyen szó, az időbélyeg segítségével hitelessé és jogszerűvé tehető a dokumentum.
  • levelezés archiválása: sokan küzdenek az e-mail-fiókba beömlő levélhalommal, melyek közül a fontosabbakat általában archiválják. Azonban ezeket a leveleket is el lehet látni időbélyeggel, így máris bizonyító erejűvé és hivatalossá válnak.
  • ÁSZF, jogi nyilatkozatok, egyéb hivatalos dokumentum: bármely hivatalos anyag időbélyegzése visszakövethetővé és hitelessé teszi a dokumentumot.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az időbélyegzésnek?

Magyarországon az elektronikus aláírás és időbélyegzés szabályait a 2001. évi XXXV. törvény az elektronikus aláírásról határozza meg. E szerint minden dokumentumot, amely időbélyeggel ellátott, hitelesnek és az adott időpillanatban létezőnek kell vélelmezni.

A hazai szabályokat az Európai Unió irányelve alapján volt szükséges kialakítani, amelyet az elektronikus aláírásra vonatkozó közösségi keretfeltételekről szóló 1999/93/EK irányelv tartalmaz. Az EU-ban emellett az elektronikus dokumentumok hitelesítésének biztonsági feltételeit az eIDAS rendelet határozza meg.

Ezért válaszd a FlintSignt

Csoportos aláírás

A FlintSign minősített elektronikus aláírást szolgáltat, melynek hitelességét bizalmi partnerünk, az InfoCert S.p.A biztosítja. Ennek köszönhetően az általunk biztosított e-aláírás a teljes Európai Unióban jogszerű és hatályos.

Ingyenes regisztráció, alacsony költségek belépés után is

Az ingyenes regisztrációval a teljes dokumentumtárhoz hozzáférhetsz, majd ha vásárolsz is tőlünk aláírást, extra kedvezményes áron most megteheted! Az aláírásod időbélyeggel együtt 3 évig érvényes lesz.

Költséghatékony és környezetbarát megoldás

Mivel az elektronikus dokumentumok használata során nem keletkezik felesleges papír, sokkal fenntarthatóbb megoldást jelent. Emellett költséghatékony is, hisz nem kell postai és egyéb adminisztratív költségekkel számolni. Az e-aláírás és e-bélyegző használatával ráadásul a dokumentumok bárhol és bármikor könnyedén aláírhatók, csupán egy mobiltelefon is elég hozzá.

Gyors és egyszerű aktiválás

Nálunk nem kell napokat várnod, amíg vásárlás után megkapod a szolgáltatást. Ügyintézőink vásárlás után szinte azonnal tudnak videóhívással azonosítást végezni, ehhez pedig még csak otthon sem kell lenned! Az azonosítás után pedig nincs más dolgod, mint használni új elektronikus aláírását.

Vásárolj minősített elektronikus aláírást nálunk most bevezető áron!
50.000 HUF + ÁFA
Regisztrálok