Regisztráció
2024.03.22.

Digitális átállás: lehetőségek és kihívások

Tartalom

A digitalizáció már egy ideje zajlik a világunkban, sőt ma már digitális forradalomról is beszélhetünk, amely éppen körülöttünk zajlik. Ennek megfelelően a cégeknek, szervezeteknek is érdemes abban gondolkodni, hogyan tudják a folyamataikat minél inkább digitalizálni. A digitális átállás az ajtónkon kopogtat: a kérdés, hogyan integráljuk. Az alábbi blogbejegyzésben bemutatjuk, milyen lehetőségekkel és kihívásokkal kell szembenéznünk ebben a folyamatban.

Digitális aláírás a FlintSign kínálatában

Mit jelent a digitális átállás?

A digitális átállás alatt minden olyan folyamatot értünk, amelyek hozzásegítenek a digitalizációs változások integrációjához. A digitalizáció az élet minden területét érinti. Az átálláshoz olyan eszközökre van szükség, amelyek innovatív módon támogatják az alkalmazkodást, és megnyitják a lehetőségeket újabb digitális megoldások használata felé.

Milyen hatása van a szervezetek működésére?

Az állandó változás nemcsak új lehetőségeket szül, hanem régieket is megszüntet. A leginkább érintett terület a munkaerőpiac, amely a digitalizáció hatására villámgyorsan változik, és ehhez a cégeknek és a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell. Korábbi pozíciók alakulnak át vagy tűnnek el teljesen, és újak jönnek létre, amelyekre meg kell találni a megfelelően képzett szakembert. Ez tehát az oktatásra is hatalmas felelősséget ró: olyan tudást kell átadniuk az intézményeknek, amellyel a munkát keresők jobb esélyekkel indulnak el az álláskeresésben.

A cégek számára egyre több képzési lehetőség nyílik meg, melyek között egyre több a digitális kompetenciát fejlesztő tréning. Vezetőként érdemes befektetni az alkalmazottak fejlesztésébe, főleg, ha a cégünk épp a digitalizációs folyamatban van benne. Ahhoz, hogy egy cég megtartsa kiemelt szerepét a piacon (vagy épp, hogy kiemelkedjen a többiek közül), fontos, hogy a lehető legújabb eszközöket, megoldásokat használja. A fogyasztók, ügyfelek számára előnyt élveznek azok a szervezetek, amelyek innovatív módokon láttatják magukat. Folyamatos fejlődésben vannak, mely kommunikációjukban is megjelenik.

A digitális robbanás leginkább az ipar, kereskedelem, termelés és marketing területeit érinti jelenleg, de szépen lassan minden egyéb területre is átkúszik. Azok a vállalkozások, amelyek gyorsan és könnyedén alkalmazkodnak a változáshoz, sokkal sikeresebbek, és magasabb ügyfélélményről számolhatnak be.

Digitalizáció a FlintSignnal

Az új technológiák bevezetésével a cégek válságállóvá válnak, és agilisabban képesek kezelni a felmerülő nehézségeket. A közeljövőben alapkövetelmény lesz a digitális átállás, így érdemes már most elkezdeni erre felkészülni. Ebben a FlintSign is a segítségére lehet, méghozzá a digitális aláírással! Az elektronikus aláírás nagyszerű eszköz az átállási folyamatban, mert elég hozzá egy telefon is, és a világból bárhonnan elérhető.
A FlintSign elkötelezett a papírmentesség és a digitális folyamatok mellett, ráadásul rendkívül költséghatékony megoldást kínálnak az elektronikus aláírással. Az e-aláírás ugyanolyan jogerővel bír, mint a kézi, viszont sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet használni. Most nagyon kedvező áron vásárolható meg, így ezzel mindenképpen hosszú távra fog befektetni, és a kollégái is hálásak lesznek érte! Nem kell többé papírokat nyomtatni és napokat várni, az aláírt iratok a Flintsign eszközével azonnal elérhetővé válnak.

Digitális átállás az oktatásban

Területek és lehetőségek

Az Európai Unió elkötelezett a digitális megoldások mellett, és támogatja az egyes tagállamokat is ebbéli törekvéseikben. A digitalizáció nem csupán innovatív jellege, hanem fenntarthatósága és környezetbarát mivolta révén is fontos lépés. Ezért az EU kiemelten kezeli ezt a kérdéskört.

Milyen területeken van lehetőség a digitális átállásra, és milyen módon tehető ez meg?

Gazdaság, ipar

A gazdasági, ipari szférában számos fejlesztést lehet végrehajtani, amelyekkel automatizálhatóvá válnak folyamatok. A mesterséges intelligencia térnyerésével rengeteg lehetőséggel áll szemben ez az ágazat, hisz az előrejelzések, statisztikák, a projektmenedzsment nagyobb részét az AI is el tudja végezni. Ez pedig költséghatékonyságot és nagyobb produktivitást eredményez.

Tudomány

A kutatási területeken már régebb óta van jelen a digitalizáció hatása, hisz a legtöbb projektet valamilyen szoftver segítségével értékelik. Egyre több olyan kutatási módszert fedeznek fel, amelynek digitális lehetőségei is vannak, ez pedig energiát és időt takarít meg a kutatóknak. A kutatási folyamatok ilyen módon szinte teljesen önjáróvá válhatnak, a tudósok pedig a tényleges munkára tudnak ezáltal koncentrálni.

Közigazgatás

A közigazgatásban csak az utóbbi pár évben kezdődött meg az átállás folyamata, és még bőven van feladat. A digitális megoldásokkal az ügyfélélmény is magasabb szintűvé válhat, és nagyobb elégedettséget eredményezhet. Ahogy a személyi igazolványt lassan felváltja az e-személyi, úgy a közigazgatás többi területe is kezd változni. Az ügyfélkapunak köszönhetően például rengeteg ügyet el tudunk intézni otthonunk kényelméből. A közigazgatás adminisztrációja rengeteg papírt és energiát, időt emészt fel, ezért ez egy kiemelt terület a változtatásban. Felhasználóbarát és fenntartható megoldásokra van szükség.

Egészségügy

Az egészségügyi ellátásban is megkezdődött a digitalizációs átállás: Magyarországon már a gyógyszer felírása, vizsgálati eredmények megtekintése felhőalapú rendszeren keresztül történik, így nem szükséges minden esetben személyesen megjelenni a rendelőben. Ez csökkenti az orvosokra háruló egyik stresszt, az időfaktort, és egyszerűsíti az adminisztrációt. Bizonyos betegségek esetén lehetőség van távorvoslásra is, leginkább azokban az esetekben, amelyek nem járnak súlyos tünetekkel. Az adminisztráció mellett a vizsgálatok, műtétek digitalizációja is fontos lépés, mert ezzel jelentős humánerőforrást lehetne felszabadítani és átcsoportosítani.

Oktatás, képzés

Sokkal jobb lehetőségek állnak azok előtt, akiknek a digitális készségei magas szinten állnak. A folyamatos változásokhoz történő alkalmazkodás első lépcsőfoka, hogy az oktatást, a képzéseket is megreformáljuk, és a változó igényekhez igazítjuk. A digitális tudás az élethosszig tartó tanulás része, és az állandó újítások miatt muszáj minden esetben naprakészen tartani. A jövő generációja már megtapasztalhatta a távoktatás, online oktatás folyamatát, ezért ezen a területen is érdemes tovább folytatni a fejlesztéseket, hogy gördülékeny és minden helyzetben működőképes oktatási rendszer alakulhasson ki. A különböző applikációk, szoftverek és a mesterséges intelligencia támogatni tudja ezeket a törekvéseket. Ezek segítségével tehermentesíthetők az oktatók, az adminisztráció pedig felgyorsulhat. Az oktatás minden szintjén fontos lépés a digitalizáció: az általános iskolától egészen a felnőttképzésig.

Milyen kihívásokat jelent a digitális átállás?

A legnagyobb kihívást a digitálisan szakképzetlen munkaerő és a rugalmatlan szervezeti hozzáállás jelenti. A digitális készségekkel rendelkező munkavállalók felkutatása komoly kihívást jelent a cégeknek, ráadásul ha teljesen nulláról kell őket képezni, az költségben és időben is többet jelent.

Egyre többen ébrednek rá, hogy a régi módszerek már nem működnek, innovációra van szükség. A Covid-járvány alatt sokan tértek át otthoni munkavégzésre, amely elősegítette a digitális megoldások beépítését is. A távmunka megszervezése egyelőre nem megoldott minden területen, azonban a jövő több mint valószínű, hogy irodamentes munkát fog hozni az életünkbe.

Keressen minket bizalommal, ha velünk indítaná el a digitalizációs folyamatot az elektronikus aláírás megvásárlásával!

Friss bejegyzéseink
Hitelesíts dokumentumokat minősített elektronikus aláírással bárhonnan.
Regisztráció