Regisztráció
2024.02.22.

E-aláírás: minden, amit tudni érdemes róla

Tartalom

A digitalizáció, majd a COVID-járvány is hozta magával az e-aláírás lehetőségét, mellyel sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük a munkafolyamatokat. Az elektronikus aláírás ráadásul már többféle eszközről is elérhető, például mobiltelefonról is könnyedén szignózhatunk dokumentumokat, ha épp nem vagyunk gépközelben. De hogy mit érdemes még tudni az e-aláírásról, az alábbi bejegyzésben bemutatjuk.

E-aláírás a FlintSignnál

Mitől lesz egy aláírás e-aláírás?

A digitális aláírás pusztán abban különbözik a kézi aláírástól, hogy egy úgynevezett kriptográfiai eljárással készül. Ugyanolyan hatásköre van, és a jogszabályoknak teljesen megfelel. Az elektronikus aláírással bármilyen dokumentumot hitelesíthetünk, legyen az egy szerződés, egy bérjegyzék, egy számla vagy bármilyen más irat.

Az Európai Unióban az eIDAS rendelet szabályozza ezeket az aláírásokat. Minden elektronikus aláírás egyedi, és az aláíró azonosítására szolgál, emellett a teljes dokumentum tartalmának követésére is alkalmas, mivel látszik, ki írta alá, és mikor. Az elektronikus aláírással ellátott iratok magánokiratnak vagy hivatalos okiratnak minősülnek.

Milyen típusú digitális aláírásokkal találkozhatunk?

Egyszerű elektronikus aláírás

Ez a típusú elektronikus aláírás nem rendelkezik semmilyen joghatással, ellenben nincs hozzá szükség külön szoftverre.

Fokozott biztonságú elektronikus aláírás

Ez a fajta aláírás jogilag egyenértékű a kézi aláírással, viszont nincs teljes bizonyító ereje. A fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentumok ezért egyszerű magánokiratnak tekinthetők. A dokumentum változásai ezzel a típussal is követhetők.

Minősített elektronikus aláírás

Ez a típus nyújtja a legmagasabb szintű biztonsági védelmet, és a használatával aláírt iratok teljes bizonyító erővel rendelkeznek, tehát ezek a dokumentumok teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősülnek. A minősített elektronikus aláírás során egy tanúsítvány is keletkezik, mellyel azonosítható az aláíró személye, illetve bizonyítható az aláírás hitelessége. A FlintSigntól a legmagasabb biztonságú, minősített elektronikus aláírás vásárolható meg, mely az Európai Unió teljes területén elfogadott, köszönhetően partnerünknek, az InfoCert S.p.A. vállalatnak.

Elektronikus aláírás alkalmazása

Milyen területeken alkalmazható?

Gyakorlatilag bármilyen területen használhatjuk az elektronikus aláírást.

  • Szerződések, meghatalmazások, megállapodások esetén,
  • pénzügyi területen (tranzakciók, számlák, bérjegyzékek, adóbevallás),
  • cégeljárási folyamatokban (cégbejegyzés),
  • értékesítésben,
  • HR területen,
  • orvosi területen,
  • közigazgatásban,
  • IT területeken,
  • minden olyan folyamatban, amit digitalizálni lehet.

Az elektronikus aláírással könnyíthetjük a munkánkat, az ügyintézést, és hatékonyabbá, gördülékenyebbé válik általa a munkavégzés. Nem elhanyagolható szempont, hogy költséghatékony is, hisz a minősített elektronikus aláíráshoz elég csupán egy szoftver, és máris a világon bárhonnan könnyen használhatjuk, akár telefonunkról is. Ez a mobilitás és a fenntarthatóság szempontjából is lényeges, mert nincs szükség többé arra, hogy papírokat nyomtassunk.

Kis-, közép- és nagyvállalatok számára is ideális választás az elektronikus aláírás, és a COVID óta egyre többen eszmélnek rá, mennyi energiát és pénzt takaríthatnak meg a használatával. Az adminisztratív, ügyviteli és pénzügyi folyamatok is automatizálhatóvá válnak, nem kell várni a papíralapú aláírásra. A sokoldalas dokumentumok szignózása is pár perc alatt megtörténik, ami különösen akkor jelentős, ha több ember aláírása is szükséges hozzá. A FlintSign elektronikus aláírásával csoportos szignózásra is van lehetőség, ezáltal cégen belül is sokrétűen alkalmazható.

Friss bejegyzéseink
Hitelesíts dokumentumokat minősített elektronikus aláírással bárhonnan.
Regisztráció